Tafelkeuringen

Ieder jaar word er een tafelkeuring gehouden in de maand voor de tentoonstelling.

Maar wat houdt nu zo’n tafelkeuring in?

Om maar met de deur in huis te vallen: Een tafelkeuring is een gelegenheid waarbij de vogels worden beoordeeld en besproken, eventueel met keurbriefjes met toevoeging daarop het woord TAFELKEURING of zonder dat daarbij keurbriefjes worden uitgeschreven. Zo wordt het mogelijk met keurmeesters of andere kenners de vogels te bespreken, de sterkte en zwakke punten van de vogels aan te stippen of eventueel de te kweken richting te bespreken.

Ook is het een leuke methode om te weten te komen wat je eigenlijk gekweekt hebt aan kwaliteit.

De vogels worden min of meer op herkomst of kleurslag bij elkaar op tafel gezet met een goede verlichting erboven. Meestal vertelt de keurmeester iets over de herkomst. problemen bij de kweek of algemeen voorkomende fouten. Dan worden één voor één de vogels naar voren gehaald en beoordeeld. Iedereen kan op dat moment vragen stellen of een discussie aangaan. Het is een prachtige methode om iets meer te weten te komen over eigen en naderende tentoonstellingen. Vandaar dat we de tafelkeuringen liever wat kort voor het TT-seizoen plannen. Omdat de tafelkeuringen vaak bij kunstlicht gehouden worden kan er verschil zijn t.o.v. een keuring bij daglicht, met name het onderdeel helderheid en egaliteit van de kleuren is betrouwbaarder bij daglicht.

Graag zou ik u willen aansporen wat van hun eigen kweek mee te nemen naar de tafelkeuring en wat meer op te steken van onze liefhebberij.

Geef een reactie